Kotisivu | Edellinen sivu | Ylös | Seuraava sivu


Yhteyden ottaminen Proffalle


Yhteyden luominen PC:ltä | kotoa


Yhteyden luominen kampusalueen PC:ltä

Kun istut kampusalueella käyttämään PC:tä, kirjaudu ensin Windows-käyttöjärjestelmään. Käynnistä sitten 'SSH-secure shell client' joko aloitusvalikosta tai tuplaklikkaamalla sen kuvaketta työpöydältä hiirellä.

Kun pääteikkuna on avautunut, (1) paina 'Connect' -nappulaa tai valitse toiminto File-valikosta ja (2) kirjoita kohtiin 'Host Name' ja 'User Name' Unix-palvelimen nimi, esim.

    "proffa.cc.tut.fi"
ja oma käyttäjätunnuksesi, ja paina 'Connect'.

SSH saattaa ilmoittaa ennestään tuntemattomasta koneesta ja kysyä tallennetaanko sen avain. Vastaa myöntävästi.

SSH kysyy Unix-käyttäjätunnukseesi liittyvää salasanaa. Kirjoita se sille varattuun kenttään.

Nyt sinun pitäisi olla sisällä Unix-istunnolla. Aluksi ruudulle tulee Unix-koneen tervehdystekstejä (ilmoituksia yms.) ja lopuksi komentotulkin kehoite.


Yhteyden ottaminen kotoa koululle

Yhteys luodaan soittamalla PC:n tietoliikenneohjelmalla koulun modeemipoolin puhelinnumeroon. Käytettävän tietoliikenneohjelman asetuksina tulee olla: 8 databittiä, 1 stop-bitti, ei pariteettitarkistusta.

Kun modeemiyhteyttä muodostetaan, tarvitaan TTKK:n intranet-tunnus ja salasana, jotka ovat aluksi samat kuin Proffalla (ennen kuin muutat niitä). Eli käyttääkseen modeemipoolia soittajalla täytyy olla henkilökohtainen intranettunnus! Kun modeemiyhteys on muodostettu, voit jatkaa kohdasta Yhteyden ottaminen kampusalueen PC:ltä.

Tarvitset siis esim. SSH Secure Shell -ohjelman, jonka saat joko Tumppu-rompulta, TTKK:n intranetistä kohdasta ATK-palvelut tai SSH:n kotisivuilta. Samoista paikoista löytyvät myös asennusohjeet.

SLIP eli TCP/IP-sovellukset modeemiyhteydellä
Koskee VAIN WIN95- ja sitä vanhempia 'käyttöjärjestelmiä'

TTKK:n modeemipoolissa voidaan ajaa SLIP-protokollaa (Serial Line IP) modeemiyhteyden kautta. Näin kaikkia TCP/IP-protokollaan pohjautuvia sovelluksia, kuten WWW-selaimet, Telnet-pääteyhteys, FTP-tiedonsiirto ja X-ikkunointi, voidaan ajaa käyttäjän mikrolta modeemiyhteyden kautta. Mikro käyttäytyy kuin se olisi liitetty suoraan korkeakoulun kampusverkkoon (paitsi että data kulkee koneelle hitaammin modeemin välityksellä kuin kampusalueen kiinteässä verkossa).

Helppo tapa käyttää SLIP-yhteyksiä on tehdä se Windows-ympäristössä käyttäen shareware-ohjelmistoa nimeltään Trumpet Winsock. Ohjelmisto (sisältäen myös TTKK:n modeemipoolia varten viritetyt Trumpet-skriptit login.cmd ja callback.cmd) on kopioitavissa PKZIP-pakattuna anonyymi-FTP:lla koneelta ftp.cc.tut.fi tiedostosta

asennusohjeita:
Kotisivu | Edellinen sivu | Ylös | Seuraava sivu
Sanahaku | Hakemisto