Kotisivu | Edellinen sivu | Ylös | Seuraava sivu


6.3 Netscape


Netscape on monipuolisempi WWW-selausohjelmisto kuin Lynx. Se pystyy näyttämään kuvia ja animaatioita, toistamaan ääntä, sekä uusimmat versiot myös näyttämään tälläkin kurssilla tutuksi tulleita Java-sovelluksia.

Netscapen Windows-versiot voi kopioida omaan käyttöönsä mm. ftp-palvelimelta ftp.cc.tut.fi hakemistosta /pub/winsocap. Macintosh-versio löytyy samalta palvelimelta hakemistosta /pub/mac.

  1. Netscapen käynnistäminen
  2. Netscapesta poistuminen
  3. Netscapen käyttö
  4. Netscapen kirjanmerkit
  5. Muita Netscapen ominaisuuksia

Lisää Netcapesta:

Netscapen kotisivut

Netscapen käynnistäminen

Netscape käynnistyy Windowsista kuten muutkin ohjelmat; napsauttamalla hiirellä sen omaa ikonia. Yleensä koululla aloitussivuksi aukeaa TTKK:n kotisivu, kotonasi voit sen määritellä itse. UNIX-työasemalla Netscape käynnistetään kirjoittamalla netscape ja mahdollisesti aloitussivu, esim. netscape http://www.cc.tut.fi/
Netscapesta poistuminen

Netscapesta poistutaan valitsemalla hiirellä valikosta File (vasemmasta ylänurkasta) vaihtoehto Exit, poistuminen onnistuu myös näppäimillä Alt-Q.


Netscapen käyttö

Netscapen käyttö pohjautuu hiirellä osoittamiseen. Dokumenttia selataan näytöllä reunan vierityspalkkien avulla. Linkit näkyvät korostetun värisinä avainsanoina tai ikoneina, joista hiirellä klikkaamalla avautuu linkin osoittama dokumentti tai dokumentin osa. Siirtäessäsi hiiren linkin päälle, alareunan viestipalkissa näkyy tiedoston nimi, johon ko. linkki osoittaa.

Uusi dokumentti avataan joko yläreunasta napilla Open tai yksinkertaisesti kirjoittamalla Location-kenttään nykyisen osoitteen sijaan haluttu uusi osoite ja painamalla return. Back palauttaa sinut edelliseen dokumenttiin, Forward seuraavaan. Valikkorivin kohdasta Go löydät aikaisemmin vierailemiasi dokumentteja, joihin voit palata hiirellä valitsemalla.

Ohjelman asetuksia pääset muuttamaan valikkorivin kohdasta Options. Sieltä valitaan mm. aloitussivu, kuvien esitystapa, tekstin koko näytöllä, javan ja javascriptin näyttäminen, kätkömuistin koko ym.


Netscapen kirjanmerkit

Myös Netscape mahdollistaa haluamiesi dokumenttien osoitteiden muistiinmerkinnän. Aukaisemalla valikosta kohdan Bookmarks, näet kirjanmerkkisi, joista voit valita haluamasi dokumentin aukaistavaksi. Kirjanmerkin lisääminen nykyiseen dokumenttiin onnistuu joko Bookmarks-valikossa tai näppäinyhdistelmällä Alt-A. Valikkorivin kohdasta Window saat esiin kaikki kirjanmerkkisi, joita voit poistaa, lisätä tai jakaa hakemistoihin.


Muita Netscapen ominaisuuksia

Netscape tarjoaa myös mahdollisuuden sähköpostin lukemiseen ja lähettämiseen, postien tallentamiseen ja osoitekirjan pitämiseen. Koska UNIX:ssa toimiva sähköpostijärjestelmä kuitenkin on jo esitelty, ei tällä kurssilla Netscapen vastaavaa järjestelmää esitellä.

Uutistenluku onnistuu netscapesta kirjoittamalla avattavaksi URL:ksi halutun uutisryhmän nimi, esim. news:tut.ilmoitus

Hiirellä voidaan sitten valita haluttu artikkeli tai vaihtaa uutisryhmää.
Kotisivu | Edellinen sivu | Ylös | Seuraava sivu
Sanahaku | Hakemisto