Hyppää pääsisältöön

Jonas Sjöblom: Yhteistoiminnallinen kaupunkisuunnittelu kohtaa vaikeuksia yhdenvertaisen osallistumisen näkökulmasta

Tampereen yliopisto
SijaintiKalevantie 5, Tampere
Keskustakampus, Linna-rakennus, sali K103 ja etäyhteys
Ajankohta22.3.2024 12.00–16.00
PääsymaksuMaksuton tapahtuma
VTM Jonas Sjöblom tarkastelee väitöstutkimuksessaan kansalaisten ja viranhaltijoiden välistä vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa kaavoituksen käytännöissä Helsingissä ja Tampereella. Tutkimuksen mukaan osallistumismahdollisuuksia tulee kehittää nykyistä tasavertaisemmiksi, jotta osallistuminen toteutuisi yhdenvertaisena.

Yhteistoiminnalliset suunnittelukäytännöt ovat tulleet osaksi suomalaisten kaupunkien toimintaa, mistä kertovat esimerkiksi kaupunkilaisille tarjottavat mahdollisuudet päästä mukaan osallistuvaan budjetointiin. Osallistumismahdollisuuksien lisäämistä ja yhteistoiminnan syntymistä kunnissa on pyritty edistämään muun muassa lainsäädännön keinoin. Jonas Sjöblomin tutkimuksen kohteina ovat sekä hallintolähtöiset suoran osallistumisen muodot että itseorganisoituva kansalaistoiminta.

Sjöblomin tutkimus koostuu kolmesta tapaustutkimuksesta, jotka käsittelevät asukkaiden osallistumismahdollisuuksia kaavoitusprosesseihin. Osallistumista tutkittiin kaupungin sähköisissä osallistumiskanavissa ja sosiaalisessa mediassa, uutta asuinaluetta koskevan suunnittelukilpailun yhteydessä sekä kirjallisten mielipiteiden ja kaupunginosayhdistystoiminnan kautta.

Tutkimuksen mukaan yhteistoiminnan edistämiseen viranhaltijoiden näkökulmasta vaikuttavat vuorovaikutuksen henkilö- ja aikaresurssit, kaavoituksen aikataulu, poliittinen ohjaus ja asukastiedon arvostus suunnitteluorganisaatiossa. Tulosten mukaan kansalaisten ja viranhaltijoiden yhteistoiminnan jännitteitä synnyttävät suunnittelijoiden erilaiset käsitykset siitä, tulisiko osallistumismahdollisuuksien olla yhdenvertaiset vai tasavertaiset. Jännitteitä luovat myös nimby ja yimby -liikehdintä (not in my backyard; yes in my backyard), osallistumisen edustavuus ja osallistumisen vaikuttavuus.

Sjöblom havaitsee tutkimuksessaan, että käytössä olevat osallistumiskäytännöt tavoittavat erityisesti hyvinvoivaa keskiluokkaa.

– Tutkimukseni tulokset saavat kiinnittämään huomion asukkaiden erilaisiin osallistumismahdollisuuksiin ja resursseihin kaavoituksessa ja pohtimaan, keiden ääni suunnittelussa kuuluu ja keiden ei, Sjöblom sanoo.

Tutkimus tuo esiin kaupungin kehittämiseen myönteisesti suhtautuvan yimby-liikehdinnän.

– Asukkaiden osallistumista ei pitäisi ymmärtää enää vain nimby-ilmiön kautta, vaan asuinalueilla syntyy myös positiivisesti kaupunkisuunnitteluun suhtautuvaa kansalaistoimintaa, tutkija lisää.

Jonas Sjöblom on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta ja työskentelee tällä hetkellä erikoistutkijana Helsingin kaupungilla.

Väitöstilaisuus perjantaina 22. maaliskuuta

VTM Jonas Sjöblomin sosiaalipolitiikan alaan kuuluva väitöskirja Yhteistoiminnallinen kaupunkisuunnittelu ja yhdenvertaisuus: kolme tapausta kansalaisten ja viranhaltijoiden vuorovaikutuksesta tarkastetaan Tampereen yliopistossa 22.3.2024 klo 14.00 (Linna-rakennus, sali K103, Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Lasse Peltonen Itä-Suomen yliopistosta. Kustoksena toimii professori Liisa Häikiö Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Tutustu väitöskirjaan.

Seuraa väitöstilaisuutta etäyhteydellä.

Kuva: Elina Kutramoinen