3-4 2013

OHJ-4301 Sulautettu ohjelmointi

Keväällä 2013 kurssilla tehdään 3 harjoitustyötä ja lisäksi demotyö. Harjoitustyöt ovat voimassa vain tämän toteutuskerran tenteissä.
Lukuunottamatta demotyötä harjoitustyöt arvostellaan 0-6 eli töistä voi saada yhteensä 18 pistettä.

Työt tehdään pareittain (yksin työt saa tehdä vain se yksi pariton henkilö, jos kurssilla on pariton määrä opiskelijoita).

Laboratorio on luokassa TC203. Harjoitustyöparia voi metsästää vaikka kurssin newssiryhmässä.

Ilmoittautuminen harjoitustyöryhmiin on päättynyt.

Työpisteiden varausjärjestelmä

Harjoitustyöpisteet kolmannen työn jälkeen.

Kilpailun tulokset
Ajojärjestys ja ajat
Ulosajokohdat (1. numero vastaa ajojärjestysnumeroa, 2. numero ajoyrityksen numeroa) ja lopullinen pöytäkirja
Lopputulokset

 1. Poissaolevat - 00:51.140 - +3 bonuspiste
 2. Penseät sedät - 00:52.953 - +2 bonuspiste
 3. Ryhmä 7 - 00:54.125 - +1 bonuspiste
Kaikki ajan saaneet saavat kaksi bonuspistettä harjoitus- ja tettipisteiden päälle.
Kuvia kilpailusta

Työohjeet ja deadlinet

Harjoitustöiden työohjeet julkaistaan kurssin edetessä. 

 1. Lego-robotin ohjaaminen.
  Työohje

  Demottava viimeistään perjantaina 15.2.2013 klo 15.45.
  Dokumentaation palautettava 22.2.2013 klo 23.59.
 2. Sulautettu Web-palvelin
  Työohje

  Demottava viimeistään perjantaina 5.4.2013 klo 15.45.
  Dokumentaation palautettava 12.4.2013 klo 23.59.
 3. Viivaa seuraava robottiauto
  Työohje

  Demottava viimeistään perjantaina 3.5.2013 klo 15.45.
  Dokumentaation palautettava 10.5.2013 klo 23.59.
 4. Bonus: Kilpailu roboteilla (ei pakollinen)
  Kilpailun säännöt
  Sähköinen ilmoittautuminen: 22.05.2012 klo 23.59 mennessä.
  Toteutus pitää lähettää: 23.05.2012 klo 23.59 mennessä.
  Kilpailu pidetään: 24.05.2012 klo 14.00 alkaen.

Ohjeita harjoitustöiden suorittamiseen

Assistentti päivystää perjantaisin klo 13-14 huoneessa TF112 ja muinakin aikoina voi poiketa kysymässä neuvoa. Sähköposti on suositeltu yhteydenottokeino päivystysajan ulkopuolella (arto.salminen [at] tut.fi).

Töissä käytetään IAR Embedded Workbench -kehitysympäristöä. Ympäristön käyttöön voit löytää ohjeita verkosta tai ohjelman omasta helpistä. IAR on myös julkaissut muutamia esimerkkejä, jotka auttavat pääsemään alkuun harjoitustöiden kanssa.

Jos (Kun) töissä tulee muutoksia, niistä tiedotetaan harjoitustöiden verkkosivuilla. On erittäin tärkeää, että opiskelijat ottavat nopeasti yhteyttä kurssin henkilökuntaan ongelmatilanteissa.

Toiveena on, että laboratoriota käytettäisiin mahdollisimman tehokkaasti. Laboratorion työpisteitä voi siksi varata käyttöönsä tiettyihin aikoihin. Laboratoriossa on varauslistat tätä varten.

Laboratoriossa on sekä digitaalinen että analoginen oskilloskooppi. Oskilloskooppia voi käyttää oman laitteiston toiminnan ihmettelemiseen, esimerkiksi kiihtyvyysanturin signaalin tutkimiseen. Oskilloskooppia tai sen mittajohtoa ei saa kohdella kaltoin. On myös hyvä muistaa, että oskilloskoopin mittapään aiheuttamat oikosulut saattavat rikkoa laboratoriolaitteiston. On siis oltava huolellinen laitteistoa käsiteltäessä.

Kun luet verkossa olevia dokumentteja, muista aina tarkistaa, että dokumentaation versionumero vastaa dokumentin kohteen versiota. Esimerkiksi FreeRTOS, IAR Embedded Workbench, BlueSmiRF-moduuli ja uIP TCP/IP-pino kehittyvät jatkuvasti ja niistä tulee uusia versioita. Harjoitustöiden ohjelmistot ovat väkisin vanhaa mallia, eikä tälle oikein voi mitään, koska uusia versioita tulee jatkuvasti. Töiden suorittajien on siksi oltava tarkkana.

Atmelin kehitysalustan ohjelmoinnista ja erityisesti eri ohjelmointiympäristöjen käytöstä sen ohjelmointiin on kirjoitettu erillinen ohje: AT91SAM7X-EK kehitysalustan ohjelmointi.

Harjoitustöihin kuuluu

 • Ohjelmisto, jonka avulla laitteet toimivat työohjeissa kuvaillulla tavalla.
 • Ohjelmiston toiminnasta kertova erillinen dokumentaatio
 • Assistentille annettava demonstraatio toteuteusta laitteesta
Laitteiston kytkentöjä ei saa muutella. Laitteistoja ei saa käsitellä huolimattomasti. Työpaikkoja koskevien ohjeiden rikkomisesta sakotetaan harjoitustyöpisteitä vähentämällä.

Työpisteiden Windows-koneisiin on asennettu käyttäjä Sulat, jolla on admin-oikeudet työasemaan. Admin-oikeudet on annettu, jotta töiden suorittaminen ylipäätään onnistuisi, ja jotta opiskelijat voivat tarvittaessa asentaa koneisiin tarvittavia ohjelmia. Harjoitustyökäytössä oleviin koneisiin ei tietenkään saa asentaa ohjelmia, jotka eivät suoraan liity harjoitustöiden suorittamiseen. Dokumentointi tulee tehdä jossain muualla, kuin laboratoriossa, jotta tietokoneet ovat mahdollisimman paljon ohjelmointikäytössä. Työasemat on liitetty TUT Public Access -verkkoon, josta on muistettava kirjautua ulos. Muista myös poistaa työtiedostosi työasemilta, kun lopetat koneen käytön.

Dokumentaation ja koodin palautus

 • Harjoitustyöhön kuuluvat tiedostot (eli ohjelmakoodi ja dokumentaatio) pakataan yhdeksi tiedostoksi jollain Lintulan Linux-ympäristössä purettavalla pakkausohjelmalla (löytyy ainakin zip, bzip2, rar ja shar).
 • Kaikki tarvittava koodi (myös kirjastot yms.) pitää olla paketissa mukana, ja sen tulee kääntyä ilman tarvetta muutoksille.
 • Dokumentaatio tulee olla pdf-formaatissa. Tämä paketti palautetaan sähköpostin liitteenä tarkastavalle assistentille deadlineen mennessä. Mitään papereita ei tarvitse palautella.
 • Nimeä palautettava paketti tyyliin [työn numero]_[sukunimi1]_[sukunimi2]. Esimerkiksi "2_virtanen_makinen.zip"
 • Harjoitustyö ja dokumentaatio pisteytetään ja saadut pisteet lasketaan suoraan tenttipisteisiin mukaan.

Arvostelu

Töistä voi saada yhteensä 18 pistettä. Yksittäinen työ pisteytetään seuraavia painotuksia noudattaen ja pisteet skaalataan kuuteen:
 • Laitteen toiminta: 0-6
  • Kuuden pisteen laite
   • on toteutettu työohjeen mukaisesti
   • ei sekoa virhetilanteissa
 • Ohjelman dokumentointi: 0-4
  • Neljän pisteen dokumentti on helppolukuinen ja kattava.
 • Ohjelmointityyli: 0-1
  • Pisteen saa, jos lähdekoodin ohjelmointityyli on hyvä, ohjelmaa on kommentoitu riittävästi ja se on jaettu järkevästi moduuleihin.
 • Vastaukset kohtaan 'Muita kysymyksiä työhön liittyen': 0-1
Pisteiden vähentäminen:
 • Jos toteutuksessa havaitaan puutteita, pisteitä vähennetään. 
  • Puutteita ovat esimerkiksi laitteen toiminnan epämääräisyys tai virheellisyys, huolimaton dokumentointi, epäselvä ohjelmointityyli, puuttuva kommentointi ja vastausten virheellisyys tai puuttuminen.
 • Jos kohdasta 'Laitteen toiminta' saa nolla pistettä, työstä ei saa lainkaan pisteitä. 

Kulkuoikeuksista

 • Kulkuoikeudet labraan TC203 tulee kaikille kurssille ilmoittautuneille viimeistään viikolla 4. Kulkuoikeuksien syöttämisestä kulunvalvontaan huolehtii Jari Salo huoneessa TE207. Kulku labraan onnistunee myös ilman kulkuoikeuksia arkisin klo 8-16.