Nyysiartikkelien peruutus (cancel) Outlook Expressillä

Kuten useimmissa ohjelmissa, joilla voidaan lähettää artikkeleita nyyseihin (news, Usenet), myös Outlook Expressillä (OE) eli Internet Explorerin mukana tulevalla nyysiohjelmalla voidaan peruuttaa jo lähetettyjä artikkeleja. Toiminto on kuitenkin toteutettu erittäin kömpelösti ja hämäävästi. Tämä dokumentti pyrkii selostamaan, miksi peruutettu artikkeli on peruutettu siinä määrin kuin se ylipäänsä on mahdollista. Lisäksi kuvataan tapa "virkistää" OE näyttämään oikein tilanne sen suhteen, mitkä artikkelit on peruutettu.

Miksi peruutus ei näytä toimivan

Outlook Expressin cancel-toiminto vaikuttaa aika omituiselta. Ensinnäkin kun menee lukemaan oman viestinsä sillä ja sitten valitsee Message- tai Compose-valikosta Cancel-kohdan, niin OE lähettää saman tien peruutuksen. (Suomenkielisessä versiossa valitaan vastaavasti Viesti-valikosta kohta Peruuta viesti.) Normaalimpi käyttöliittymä olisi sellainen, jossa ohjelma kysyy varmistuksen, että ihanko todella halutaan peruuttaa. Ja jotta tilanne olisi hankalampi, eräänlainen varmistusikkuna hyppääkin esiin - mutta se kertoo, että nyt se peruutus lähti ja että the canceled message may not disappear immediately.

Ja se taas on ilmeisesti aika harhaanjohtavaa - ainakin niille, jotka jo tuntevat nyysijärjestelmän toimintaa jossain määrin, sillä eihän peruutus toki voi olla välitön maailmanlaajuisessa hajautetussa järjestelmässä, jossa viestit kulkevat omia polkujaan silloin kun sattuu. Sillä se, joka tietää tästä, oletettavasti olettaa, että varoitus vain kertoo tästä, ja haukottelee.

Mutta OE:pä itse näyttääkin lisäksi toimivan hämäävästi niin niin, että artikkeli jää epämääräiseksi ajaksi roikkumaan artikkelin lähettäjän OE:hen vaikka sitä ei enää olisi missään muualla, tai ei ainakaan siinä palvelimessa, johon OE ottaa yhteyden ja johon siis Cancel-viesti nyt ainakin on mennyt. Se siis lähettää Cancelin palvelimelle, mutta ei päivitä omia tietojaan asiasta!

Kun olet OE:llä lähettänyt cancel-viestin, olet tehnyt käytännössä kaiken, minkä voit tehdä poistaaksesi artikkelisi.

Voit kuitenkin itseäsi varten poistaa viestin OE:stäsi painamalla Delete-näppäintä heti, kun olet peruuttanut viestin. Jos tarkoituksesi on poistaa useita viestejäsi, tämä estää sekaannuksia siitä, mitkä on peruutettu ja mitkä ei.

Miten OE:n saa poistamaan peruuttamani jutut minunkin näkyvistäni?

Seuraava ongelma jää kuitenkin jäljelle: Oletetaanpa, että olen vaikkapa lähettänyt johonkin myyntiryhmään joukon artikkeleita. On tietenkin syytä peruuttaa artikkeli, kun siinä tarjottu tavara on myyty. Mutta edellä kuvatun OE:n sekoilun takia en näe, mitkä olen jo peruuttanut. Mitä tehdä?

Newsreader.comin kautta löytyy kyllä Microsoftin OE FAQ, mutta eipä siinä tätä ongelmaa näköjään käsitellä. (OE:n sisäinen help-järjestelmä ei myöskään näytä tarjoavan apua tässä asiassa.)

Paras informaatio, mitä olen löytänyt, on dokumentissa Die Microsoft Internet Newsclient FAQ ja senkin viimeisin päivitys on tehty v. 1998. Mutta kokeilujeni perusteella näyttäisi siltä, että sen kohdassa 11. Ups ... das war wohl nix! Wie kann ich meine Artikel loeschen? esitetty informaatio pitää paikkansa:

OE todellakin toimii niin järjettömästi, että lähettäessään palvelimelle Cancel-viestin se ei poista viestiä omista tiedostoistaan, eli lähettäjä itse näkee sen edelleen, eikä peruutuksesta edes näy mitään merkintää hänen OE:ssään. Eikä ryhmästä poistuminen ja siihen palaaminen näytä auttavan mitään; vaikka OE hakee palvelimesta uudet artikkelit, se ei huomaa, että jotain, josta OE:llä on paikallinen kopio, onkin poissa. Sehän näkisi sen vain pyytämällä artikkelia palvelimelta, jolloin se saisi eioota.

Ainoa keino edellä kuvatussa tilanteessa (on canceloitu joukko juttuja eikä muisteta mitkä ja pitäisi ehkä poistaa vielä muita) on, jos pysytään OE:ssä, edellä mainitun FAQin mukaisesti

  1. mennä File-valikkoon
  2. valita Clean up Files
  3. valita kohtaan Local file(s) for se ryhmä, johon artikkeli oli lähetetty
  4. valita vaihtoehto Remove Messages
  5. valita peruutettu artikkeli luettavaksi.

Tällöin viimeinen toimenpide aiheuttaa virheilmoituksen, josta näkee, että artikkeli on poistunut palvelimesta. Tästä jää merkintä artikkelin otsikon eteen artikkelien listassa. (Ja tämän jälkeen kun sitten ryhmään myöhemmin mennään uudestaan tai OE muusta syystä hakee palvelimelta uudet ryhmää koskevat tiedot, poistuu artikkelin otsikkokin.)

Edellä kuvattu menettely (nimenomaan Remove Messages) aiheuttaa sen, että OE poistaa tiedostoistaan kyseisen ryhmän kaikkien viestien sisällöt - vain otsikot jäävät. Eli hommaa ei kannata tehdä kesken ryhmän lueskelun, koska siitä seuraisi, että jos haluat niitä muita viestejä lukea, niin OE joutuu hakemaan niiden sisällöt uudestaan palvelimelta.


Tämä dokumentti on Nyysioppaan liite ja liittyy sen kohtaan Keskeytä, peruuta.

Tämä sivu kuuluu Jukka "Yucca" Korpelan avoimen tietosivuston Datatekniikka ja viestintä osaan Internet yleisesti ja erityisesti.