next up previous contents
Next: Open Source -ohjelmistot tuotteen Up: SOVELTAMINEN YRITYSMAAILMASSA Previous: Perusteita Open Source -mallin

Open Source -yrityksien toimintatavat

Kirjassa ``Open Sources: Voices from the Open Source Revolution'' Brian Behlendorf on sitä mieltä, että Open Source -ohjelmistokehitys on elinkelpoinen alusta toimivalle yritystoiminnalle [19]. Tämän todistavat oikeaksi monet yritykset, jotka eivät voisi toimia ilman Open Source -ohjelmistoja. Tällaisia yrityksiä ovat mm. Redhat, Cygnus, Cyclic ja Gnome-support.

Brian Behlendorf on myös sitä mieltä, että yrityksen, joka aikoo käyttää Open Source -ohjelmistokehitystä, tulee miettiä tarkoin yritysmalliaan. Open Source -ohjelmistoja tuottavan yrityksen rahoitusrakenne on huomattavan erilainen verrattuna perinteiseen ohjelmistoyritykseen.

Mistä yritys sitten saa rahansa Open Source -ohjelmistoissa? Osa tuloista tulee edelleen ohjelmistopakettien myynnistä. Ihmiset haluavat ostaa jotakin käsin kosketeltavaa. Mukana tulevat ohjekirjat ovat toinen erittäin vahva motivaattori. Kaikki ihmiset eivät kertakaikkiaan viitsi tai eivät verkkoyhteyden rajoitetun kaistan takia pysty hakemaan kaikkia haluamiaan ohjelmistoja verkosta.

Toinen rahanlähde on teknillisen tuen ja takuun antaminen Open Source -ohjelmistoille. Vaikka teknillistä tukea saa kohtuullisen helposti erilaisista uutisryhmistä ja seittisivuilta, on silti helpompaa soittaa jollekulle henkilölle ja saada häneltä vastaus ongelmaan. Tiedon penkomiseen käytetty aika jää tässä pois.

Kolmas mahdollisuus rahan tekemiseen on olemassa olevan Open Source -ohjelmiston laajentaminen tai kustomointi asiakkaan tarpeisiin. Tätä ideaa hyödyntää Gnome Support. Sen tukema ja laajentama ohjelmisto on GNOME ja siihen liittyvät apuohjelmat [20]. GNOME on kokoelma työpöytäohjelmistoja.

On myös olemassa toisenlainen tapa lähestyä rahan ansaitsemista Open Source -ohjelmien kirjoituksella. Tätä tapaa käyttävät yritykset CoSource ja SourceXchange. Näiden yritysten toimintasuunnitelma on kerätä projekteja, joita kukaan ei ole halukas tekemään Open Source -lisenssillä ja joista joku on valmis maksamaan. Kun jokin projekti on saanut tarpeeksi rahallista tukea yhdestä tai useammasta lähteestä, se käynnistetään ja siihen hankitaan kehittäjiä. Näille kehittäjille maksetaan jonkinlainen korvaus tämän projektin toteuttamisesta. Tämä on vielä varsin uusi liiketoiminnan muoto ja kummatkin yritykset vasta hakevat omia toimintatapojaan.


next up previous contents
Next: Open Source -ohjelmistot tuotteen Up: SOVELTAMINEN YRITYSMAAILMASSA Previous: Perusteita Open Source -mallin
Lehti Rami
1999-09-30